Mediesamfunnet og Medieuttrykk

Slik gjennomføres praktisk eksamen LK20 i fagene mediesamfunnet og medieuttrykk.
Fagkode: MOK2008, MOK2009, MOK2011, MOK2012, MOK2013, MOK2014.

Forberedelsestid

Inntil 48 timer før eksamen

Eksamenstid

Inntil 4 timer til produksjon

Inntil 15 minutter samtale i etterkant

Spesielt for privatister

Disse punktene gjelder bare for privatister:

  • Forberedelsestid inntil 24 timer før eksamen.
  • Eksamenstid inntil 5 timer til produksjon og samtale.
  • Privatister får utdelt oppgaven digitalt.
  • Privatister må gjøre avtale med eksamensskolen om hvor forberedelsene skal foregå.

Forberedelsesdel

Elevene må møte opp på skolen til avtalt tid for å motta og gå gjennom oppgaven. Etter gjennomgangen kan elevene jobbe med oppgaven hvor de selv ønsker, men alle skal ha mulighet til å produsere på skolen. 

Forberedelsedelen skal brukes til å planlegge, skissere, produsere råmateriale, lage utkast med mer til bruk på eksamensdagen. Oppgaven kan inneholde valgmulighet for eksempel for lyd, foto, grafisk design, levende bilder eller web. Valgmulighetene bestemmes lokalt. Kompetansemål fra hele læreplanen er utgangspunkt for oppgaven. 

Faglærer skal ikke undervise eller drive opplæring, men skal være tilgjengelig i forberedelsestiden for veiledning knyttet til oppgaveteksten. 

Alt råmateriale som brukes på forberedelsesdagene og på eksamen, skal innhentes av kandidaten i forberedelsestiden. Alt materiale skal i hovedsak være egenprodusert, unntak vil være oppgitt i eksamensoppgaven. All slik bruk må det gjøres faglig rede for. Ved behov for innhenting av ekstra råmateriale på eksamensdagen, må det klareres med sensor i forkant.

Kandidaten har lov til å benytte seg av assistanse i forberedelsestiden, men det er kandidaten selv som står  ansvarlig for alle ledd i produksjonen. Ved bruk av assistanse skal kandidaten klargjøre hva hjelpen har gått ut  på. Arbeid som ikke er egenprodusert, herunder også inspirasjon, skal det gjøres rede for og det må henvises til kildene. 

Eksamensdel

Kandidatene møter til avtalt tid på eksamensdagen og skal jobbe individuelt. 

Begge sensorene er til stede under eksamensdagen for å vurdere og observere, og kan stille kandidatene spørsmål underveis.

Kopi av råmateriale og skisser som er gjort i forberedelsestiden, leveres inn før selve eksamen starter for å sikre at det er egenprodusert og produsert innenfor tidsrommet. Kandidatene skal ikke komme med ferdige produkter til eksamen. 

På eksamensdagen får kandidatene en eksamensoppgave som skal besvares med utgangspunkt i det de har produsert i forberedelsestiden. Kandidatene skal arbeide praktisk mens sensorene observerer.  

I etterkant av innlevert eksamen har kandidaten muntlig samtale inntil 15 minutter etter oppsatt tidsplan. Denne kan endres etter avtale med kandidatene eksamensdagen. I sluttsamtalen bør kandidaten vise forståelse for fagbegreper og analyse av eget produkt. Kandidaten bør belyse sine valg knyttet til arbeidsmetoder, kanaler og målgruppe. Sensorene vurderer i hvilken grad kandidaten har nådd kompetansemålene i læreplanen, og hvordan kandidaten anvender faglige kunnskaper og ferdigheter. 

Hjelpemidler

Forberedelse

  • Alle hjelpemidler er tillatt i forberedelsedelen, inkludert assistanse. 

Eksamen

  • Under eksamen er alle hjelpemidler tillatt, unntatt kommunikasjon med andre enn sensorene. 
  • I eksamenslokalet skal det være arbeidsro. 

Vurdering og sensur

  • Grunnlaget for vurdering er kompetansemålene i læreplanen for faget. Karakteren skal fastsettes på individuelt grunnlag og skal være en helhetsvurdering av kandidatens kompetanse slik den kommer frem på eksamensdagen.
  • Karakteren skal settes etter at muntlig samtale er gjennomført. Kandidaten har rett til en muntlig begrunnelse for karakteren.  
  • Arbeid fra forberedelsedelen skal ikke vurderes.

Vurderingskriterier